Monday, April 2, 2012

Invata-ti copilul sa se imbrace singur

Pentru copii, a se îmbrăca singuri e un lucru foarte important, dar şi destul de greu, cel puţin la început. Poţi să pui bazele acestei abilităţi încă din primele luni de viaţă ale copilului şi apoi să lucrezi la acest aspect în următorii ani.

De ce e important că cel mic să înveţe să se îmbrace singur
De câte ori nu ţi s-a întâmplat să fii în întârziere pentru că cel mic încă se chinuia să-şi pună şosetele sau pentru că a trebuit să-i pui tu bluza după ce ai văzut că e pusă invers?! Să-ţi îmbraci copilul este soluţia mai rapidă şi mai uşoară, dar e foarte important că el să înveţe cum să facă acest lucru de unul singur. Abilitatea de a se îmbrăca singur îi conferă celui mic încredere în sine, un sentiment al independenţei şi senzaţia de împlinire. Odată ce copilul a învăţat acest lucru, şi dimineţile tale vor fi mai uşoare.


Pentru copil, a se îmbrăca e mai mult decât acţiunea de a trage nişte haine şi de a le scoate pentru că îl ajută să:
- îşi dezvolte aptitudinile motorii prin închiderea fermoarelor şi a nasturilor
- îşi rafineze aptitudinile motorii când stă într-un picior cât îşi pune pantalonii
- îşi îmbunătăţească aptitudinile cognitive în procesul în care învaţă ordinea în care trebuie să-şi pună hainele, dar şi răbdarea şi atenţia depuse pentru îndeplinirea sarcinii
- îşi dezvolte limbajul, învăţând denumirile anumitor piese vestimentare, culori şi mărimi
- îşi dezvolte cunoştinţele prin ajustarea vestimentaţiei în funcţie de vreme sau de ocazii

Educarea copilului să se îmbrace singur
Să-l înveţi pe cel mic să se îmbrace singur necesită răbdare, persistenţă şi multă practică din partea amândurora. De asemenea, e nevoie să mai ştii nişte lucruri în acest proces:
- alegerea hainelor care sunt potrivite temperaturii şi ocaziei pentru care se îmbrăca. Dacă mergeţi la o plimbare prin pădure, rochia de prinţesa clar trebuie să iasă din discuţie.
- luarea deciziilor în privinţa vestimentaţiei: să aleg tricoul cu Mickey Mouse sau cel cu Donald Duck?
- punerea hainelor şi scoaterea hainelor
- închiderea fermoarelor, a nasturilor, aranjarea gulerului ţi punerea şosetelor cum trebuie în picior.

Începutul
Adesea, copiii încep să-şi dea seama de vestimentaţia lor şi vor începe să experimenteze cu lucruri simple cum ar fi tenişii cu arici, şosetele sau căciulile. Le e mai simplu să le scoată, dar curând învaţă şi cum să se îmbrace/ încalţe cu ele. Poţi să începi să-l înveţi pe cel mic cum să se îmbrace învăţându-l denumirile pieselor vestimentare şi părţile corpului pentru care acestea au fost create.

De asemenea, în primii ani de viaţă, când îl îmbraci pe cel mic, înşiră obiectele vestimentare pe pat şi, pe măsură ce îl îmbraci, explică-i cum se numeşte fiecare piesă din ţinută şi la ce serveşte.
Când consideri că e timpul să-l înveţi pe cel mic cum să se îmbrace singur, pregăteşte nişte haine care sunt uşor de pus, cum ar fi:
- pantaloni cu elastic
- haine cu nasturi mari şi butoniere la fel de mari
- hanorace, tricouri şi lenjerie intimă cu desene pe faţă că să înveţe să nu-şi mai pună hainele invers
- haine comode
- tricotaje

Citeste intregul articol...

0 comments:

Post a Comment