Tuesday, February 21, 2012

De ce sunt hainutele din bumbac organic mai scumpe?

Ca si in oricare alt domeniu nou ce apare pe piata, companiile mici incearca din rasputeri sa-si construiasca un magazin cu haine organice. Firmelor mici le lipseste marimea si puterea de cumparare pentru a achizitiona cantitati atat de mari de produse  incat sa poata scadea pretul de achizitie al acestora.
Dar industria hainutelor organice inseamna mai mult decat sloganul ” intotdeuna cele mai mici preturi” cu care isi fac publicitate atatea magazine; Organic inseamna etic, durabil, inseamna sa faci ceea ce este mai bine pentru muncitori, consumatori si nu in ultimul rand pentru planeta. Nu cred ca ti-ar placea sa stii ca pentru hainutele frumoase de pe copilasul tau un alt copil de pe glob a fost exploatat si a muncit pe mai nimic. Totul pentru un pret mai mic al produselor.

Cum se poate ca de pe un site sa cumperi o salopeta cu 50 RON iar de pe Ecokids cu 100? Motivele sunt multe si complexe. Sa examinam cativa dintre cei mai semnificativi factori care afecteaza pretul hainutelor organice.

-Bumbacul organic este mai scump de crescut decat bumbacul conventional, inbibat cu chimicale. La prima vedere, ai putea crede ca este mai usor de produs bumbacul organic decat cel conventional deoarece nu sunt utilizate semintele GMO atat de scumpe, fertilizatori scumpi pe baza de petrol, sau ierbicide si pesticide scumpe si toxice ca si in cazul culturilor conventionale. Dar si in cazul culturilor organice este necesar controlul buruienilor si a insectelor daunatoare, ceea ce costa… de fapt costa mai mult decat cultivarea conventionala. Tocmai de aceea la cresterea bumbacului conventional se utilizeaza toate acele chimicale toxice.
-Bumbacul organic este mai scump de recoltat. Pentru a reduce costul recoltatului si a spori productivitatea, pentru  bumbacului conventional sunt folositi adjuvanti care se imprastie pe recolta. Contin chimicale ca tidiazuronul pentru a desfolia bumbacul matur prin inlaturarea frunzelor mature si juvenile pentru facilitarea recoltarii mecanizate. Mai sunt de asemenea multe alte procedee asemanatoare, toate utilizand tot felul de chimicale periculoase. Bumbacul organic este recoltat fara utilizarea nici unui fel de chimicale, iar munca in plus depusa creste costul acestui proces.
-Tesaturile organice sunt mai scump de produs. Din cauza cantitatii relativ mici de bumbac implicat, este mai scump de trecut bumbacul prin diverse masini, de curatat si de preluctat tesatura. Aproape toate tesaturile din bumbac organic sunt fabricate in fabrici care prelucreaza de asemenea bumbac obtinut cu chimicale. Dar, inainte ca bumbacul organic sa poata fi perlucrat in aceste fabrici, toate aparatele si instrumentele folosite trebuie curatate de reziduurile lasate in urma de bumbacul conventional. Bineinteles ca detinatorii respectivelor fabrici adauga costuri suplimentare pentru curatatea respectivelor echipamente. Asta creste si mai mult pretul produselor din bumbac organic.

Citeste intregul articol...

0 comments:

Post a Comment