Tuesday, January 24, 2012

Ce model eşti pentru copilul tău?

Îţi scapă câte o vorbă urâtă sau vreun gest nepotrivit? Ai grijă! Copilul tău le înregistrează pe toate.
Copiii sunt observatori fini şi se ştie că ei învaţă printr-o metodă simplă: imitaţia. Iată de ce trebuie să fii mereu atentă. Tot ce faci şi tot ce spui de faţă cu ei va fi repede preluat. Şi, de multe ori, îi influenţează pe termen lung!
Părinţii sunt primele modele. Copiii le imită gesturile şi cuvintele. Dacă unul dintre părinţi fumează, copilul este şi el tentat să încerce, încă din adolescenţă. Când părinţii sunt dezordonaţi, copiii fac la fel, pentru că aşa se comportă modelele lor.

Femeile cochete au fetiţe cochete
Peste ani, atunci când îşi va construi propria feminitate, fetiţa de azi îşi va aminti de felul în care se îngrijea, se îmbrăca şi se machia mama ei. E important ca fiica ta să aprecieze frumuseţea. Fiţi apropiate, dar las-o să experimenteze, să-şi găsească propriul stil, deşi se va inspira mult de la tine. Dacă eşti mamă de băiat, şi el va căuta tiparul tău peste ani, în femeile de care se va-ndrăgosti. În definirea personală, fetele iau mult de la mamă, băieţii de la tată.
Trăieşti sănătos? La fel va trăi şi el
Fii sinceră: cât timp petreci, acasă, în faţa televizorului şi cât în faţa calculatorului? Dacă nu vrei un copil sedentar, nu ai voie să te comporţi aşa. Psihologii te sfătuiesc să închizi televizorul şi calculatorul. Mai bine citeşti sau ieşi din casă. Ia-ţi de mână copilul şi ieşiţi să faceţi fel de fel de activităţi în aer liber.

Îţi declari sentimentele? Va face la fel
Nu uita de partea emoţională. Încearcă să-i oferi un cămin armonios, în care părinţii lui îşi spun ce simt unul pentru altul şi încurajează afecţiunea declarată. El trebuie să ştie că e iubit.
Răspunde-i la afecţiune!
Spune-i ce simţi pentru el ori de câte ori ai ocazia. Şi răspunde-i când el îşi declară sentimentele pentru tine. Încurajează-l s-o facă, pentru că e o garanţie că, atunci când va creşte, va avea o viaţă afectivă sănătoasă. Cei care nu-şi pot comunica, la maturitate, sentimentele sunt aceia cu părinţi „duri“.

Citeste intregul articol...

0 comments:

Post a Comment